Wiosenne zarybianie rzeki Iny 13-14 kwietnia 2017 r.

Wiosenne zarybianie rzeki Iny 13-14 kwietnia 2017 r.

Wzorem lat poprzednich, w dniach 13-14 kwietnia br., odbyło się zarybianie, będącej pod opieką naszego Koła rzeki Iny. Woda została zasilona rybami gatunku jaź oraz szczupak, pochodzącymi z goleniowskiego Ośrodka Hodowlano – Zarybieniowego Okręgu PZW w Szczecinie. W pierwszym dniu, do rzeki wpuszczono jazia (selekt) długości 10/30cm, w ilości 100kg. Operacja ta została przeprowadzona z zachowaniem środków ostrożności, aby żadna z ryb nie doznała uszczerbku. Wpuszczone ryby błyskawicznie oswoiły się z nowym otoczeniem, grupując się ławice, podążyły w górę rzeki, w poszukiwaniu nowych miejscówek. Kolejnego dnia do rzeki trafił narybek szczupaka, w ilości 100 tysięcy sztuk. Zarybienie szczupakiem trwało znacznie dłużej, niż w przypadku jazia. Po sprawdzeniu temperatury wody w rzece i w workach, okazało się, że różnica temperatur wynosi 0,6°C. Worki z narybkiem włożono do rzeki w celu wyrównania temp. (dodatkowo, stopniowo dolewając wody z rzeki). Po uzyskaniu stałej temperatury przystąpiono do zarybiania. Za pomocą kubeczków, narybek został wpuszczony do rzeki, w różne miejsca na odcinku 500m. W akcji zarybiania brali udział Członkowie naszego Koła, koledzy: Józef Januszewski, Łukasz Ragaman, Bartosz Trociuk, Robert Parada oraz Daniel Jakubiak. Całość nadzorował kol. Łukasz – Ichtiolog Okręgu PZW w Szczecinie. Ryby rozmnażają się wprawdzie w naszych wodach same, ale pomoc ichtiologów jest nie do przecenienia. Zarybianie rzek i jezior zdecydowanie podnosi ich wędkarską atrakcyjność.

Zobacz artykuł w Głosie Szczecińskim

 

 

© Koło PZW Nr 46 INA w Stargardzie